XISM | Museum of Ethnography | Stockholm, Sweden | 2011


16 april kl 14.00
ATIS REZISTANS Presentation och föreläsning av och med André Eugène, Jean Hérard Celeur och Racine Polycarpe från det haitiska konstkollektivet Atis Rezistans. Det blir även en kortare presentation av fenomenet Tele Geto som är en medieaktivism sprungen ur Timoun Rezistans – Atis Rezistans ungdomsverksamhet.
................................................................................................
∆
16 april kl 15.00 LEAH GORDON Visning av filmen Atis Rezistans - The Sculptors of Grand Rue (2008/ 35 min). Presentation och föreläsning av och med brittiska dokumentärfilmaren och fotografen Leah Gordon. Leah har en lång och unik relation med Haiti och Atis Rezistans. Bland annat kommer hon att berätta om sitt arbete som kurator av Ghetto Biennale i Port au Prince och sitt senaste projekt: utställningen och boken Kanaval som porträtterar Haitis karnevalskulturer.
................................................................................................
∆
∆
∆

20 april kl 17.30
XISM - Samtal kring konst, politikaliteter, etnografi och ritual Samtal kring konst, politikaliteter, etnografi och ritual. De inblandade konstnärerna möter publiken. Avrundning på MatMekka där DJ Jean-Louis Huhta förmedlar en Vodoucentrisk världsbild. Kvällsöppet.

27 april kl 16.30-21.00
VODOU SOM AURALT / VISUELLT FENOMEN, STRATEGI OCH ORGANISATION Nedslag, frågeställningar och spekulationer i och kring konst, politikaliteter, etnografi och ritual i karnevalskulturer. Vi får en inblick i den särpräglade haitiska Rarah - påskfestivalen som är central för många hemliga Bizango-sällskap i vodou. Av och med konstnären Roberto N Peyre.

4 maj kl 18.00–24.00
GRISFEST Etnografiska museet och restaurang MatMekka ställer till med fest till förmån för Haiti. Helgrillad gris i trädgården! Exklusivt liveframträdande samt XISM DJ förmedlar en Vodoucentrisk världsbild.

4 maj kl 16.30–24.00
GRISFEST – A PIG’S TAIL Unik screening av den brittiska fotografen och dokumentärfilmaren Leah Gordons film A Pig’s Tail (1998/52 min). Filmen är ett känsligt porträtt av Haiti utifrån historien om utrotningsprogrammet som 1986 nästan utrotade Haitis kreolgris, den traditionella hörnste- nen i den haitiske bondens bräckliga ekonomi. Visning kl 16.30-17.30 & kl 20.15-24.00.

4 maj kl 18.00-20.00
GRISFEST - ART, POSSESSION & THE REVOLUTIONARY UNCONSCIOUS Den brittiske konstnären, författaren, forskaren och konceptingenjören Dr John Cussans föreläser om Art, Possession and the Revolutionary Unconscoius i relation till Bwa Kayiman och offergrisen (riten och organisationen som utgör startpunkten för det slavuppror som bland annat resulterade i Republiken Haiti). Cussans kommer även att visa sin kortfilm Invisible Mirrors som bland annat berör vittnesmål om magiska riter, nyligen utförda av FN-trupper kring en skulptur föreställande offergrisen i Port au Prince. Föreläsning + film.
................................................................................................
∆

 


7 maj kl 14.00
KONST, RITUAL & ANDLIGT KAPITAL - Strömningar i tid och otid Hur kan vi förstå de senaste årens andliga och esoteriska strömningar inom konsterna och vice versa? Kan vi ana något meningsfullt bakom romantiska provokationer av påstådd autencitet i förhållande till en förment icke autentisk kultur? Eller är detta en enkel reaktion på en postmodernismens ambivalens?
Kan man uppskatta dessa strömningar som ett reellt skeende? Kan man utröna gemensamma drag i strategier för iscensättning av riter, som syftar bortom en sekulär kontra postsekulär tidsanda och en modernitet kontra en postmodernitet? Handlar det om andligt/psykiskt kapital bortom alternativa modernismer och återiscensättande konst (re-enactment)? Vad gör ett sådant grepp med kategorierna konst och religion och deras praktik? Haiti används ofta som en blind alfa- och omegapunkt integrerad i den västerländska självbilden, i synnerhet genom ett civilisatoriskt perspektiv. Vilken roll har synen på haitisk vodou i en sådan ekvation? Hur ter sig de europeiska andliga traditionerna i relation till den nya världens så kallade kreolisering förr och nu? Ser vi en ny transatlantisk strömning? Eller är det slutet på en era? Rundabordssamtal med David Beth - esoteriker, filosof och författare till Voudon Gnosis, Dr Thomas Karlsson - musiker, författare, religionsvetare och idéhistoriker med inriktning på västerländsk esoterism, docent Henrik Bogdan - religionshistoriker med inriktning mot västerländsk esoterism, nya religiösa rörelser och slutna sällskap, Carl Abrahamsson - musiker, fotograf, skribent, kulturentreprenör, esoteriker och fetischmästare, Jens Näsström - esoteriker, religionsvetare, psykolog, f.d. New Orleansbo och musiker. Moderator Roberto N Peyre och Dr John Cussans.

21 maj kl 14.00
MAYA DEREN OCH DE GUDOMLIGA RYTTARNA - Haitis levande gudar Screening, föreläsning och samtal. Den amerikanska konstnären, filmvetaren och Maya Deren-experten Dr Moira Jean Sullivan delar med sig av sina kunskaper som ger oss en unik inblick i etnografen, konstnären, aktivisten, människan och vodouistens liv och arbete. Fokus ligger på Derens relation till vodou, den brytpunkt som kom att forma hennes ställningstagande i förhållande till konst och etnografi, vilket bland annat gestaltas i boken Divine Horsemen. Ett ställningstagande som inte minst präglat det unika filmmaterial från Haiti, som efter hennes död delvis sammanställdes till en kort dokumentärliknande film. Presentationen följs av en diskussion om konst, film, etnografi, magi och religion med Finbar Krook Rosato - kurator och producent för det ambulerande konstfilmsgalleriet Konst Bio, Anna Koch - dansare, koreograf, performancekonstnär och konstnärlig ledare för plattformen Weld i Stockholm, Ylva Habel – forskare och mediavetare samt Etnografiska museets Afrikaintendent Michael Barrett. Moderator Roberto N Peyre.

20 aug kl 17.00-24.00
VODOU >> XISM >> GRAND FINALE!! >>Lördag den 20e Augusti gör vi en slags JAZZBEGRAVNING med konstauktion. >17.00 Spicy Advice Brass Band marscherar
>18.00 Den Vite Laman [The White Corn Leader]
>18.30 Guds Söner gör mirakel
>19.00 Hyperpercussionisten Valter Kinbom / Visuals Johan Söderberg
>20.00 Atis Rezistans konstauktion!! KÖP KONST!!
>21.00 9 psalmer YellehsYram & St Catharina
>21.30 Vodoupercussionisten Bo Östen Svensson
>22.00 Ectoplasm Girls
>22.30 Gustav Ejstes
>23.00 Limonious & Joxaren - Flogsta Dancehall live
>23.50 Den Vite Laman marscherar oss ut i sommarnatten Utställningen VODOU & programmet XISM avslutas med jazzbegravning och party. Det blir en episk kväll av legendariska liveframträdanden med trummor, musik och ljudkonst till förmån för Haïti. Under kvällen kommer vi också att hålla en konstauktion av konstkollektivet Atis Rezistans konstverk till förmån för deras sociala verksamhet i sitt kvarter - Gran Rue gettot i down town Port au Prince. Pengarna går bums oavkortat!! Det är fortfatande hundratusentals som lever under fruktansvärda våndor i ett Haiti där kanske inte mer än 10-20 procent av den beryktade internationella hjälpen kom fram! VODOU och XISM utställningarna är öppna under kvällen och ingår i inträdet. Som en del av XISM utställningen visas även den brittiske dokumentärfilmaren Leah Gordons film "Atis Rezistans - The sculptours of Gran Rue" (2008/ 35 min). Under kvällen serverar MatMekka het Jambalaya, Gumbo, iskall lager och mycket mer. Vi ses! Etnografiska Museet i Stockholm
& BLOT